Keresés

Rénszarvas mohafalak, zuzmóképek a fenntartható lakberendezés jövőjeVan egy kicsi zöld, kissé süppedős szőnyegünk az előszobában, amit azért szeretünk különösen, mert rálépni olyan érzés, mintha puha mohán lépkednénk. Észrevettük magunkon, sokszor azzal a gondolattal kerüljük ki, hogy ne sérüljön a szőnyeg bolyha, mintha csak élne. Annyira szép a színe, hogy nem egyszer jutott eszünkbe az is, talán fel kellene tenni a falra. Ám megláttuk a Mosstre zuzmóképeit és mohafalait, amik valóban élnek. Kíváncsiak lettünk arra, hogyan készülnek az élőmohafalak. Riportot hoztunk.


Polgár Ágnes

Az Instagram követése állandó inspirációt nyújthat a legkülönfélébb témákban, és egy-egy tematikán belül is gyakran találkozhatunk meglepő dolgokkal. Mint a @mosstrehungary lélegzetelállító valódi mohaképeivel, dekorációs falaival, amire lehetetlenség nem felkapni a fejünket.

Hiszen erdőjáráskor a legtöbben ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy hazavigyünk legalább egy kis darabkát a természetből, amiről végül azért mondunk le, mert tudjuk, otthon nem élne tovább úgy a letépett virág, a felszedett moha, a leszakadt faág, mint az erdőben.

A Mosstre viszont úgy viszi be az otthonokba, irodákba, üzletekbe az élő dekorációt, hogy azzal nem sérti fel az erdőt, és mintegy tíz-tizenöt évig biztosítja, hogy a választott zuzmódekorációra pillantva, a természet lágy ölén érezhessük magunkat. Táci műhelyükben készülnek a rénszarvas mohafalak, zuzmódekorációk, amit valódi, asztalos szabta képkeretekbe helyeznek.

Miért éppen rénszarvas mohafalak?

Zuzmót, mohát bevinni a lakásba nem egy mindennapi elképzelés. Arról, miből, honnan jött az ötlet feltenni a zuzmót a falra, Deák Eszter Lea a Mosstre Hungary tulajdonosát kérdeztük: – Valami olyannal szerettünk volna foglalkozni, ami természetközeli, támogatja a fenntarthatóságot és különleges. Egy amerikai cég volt a segítségünkre, akik régóta foglalkoznak zuzmókkal.

A zuzmók az élővilág egyik legkülönösebb csoportját alkotják. Szervezetük gombafonalak és fotoszintetizáló szervezetek szimbiózisával alakult ki. Az együttélés az évmilliók során olyan szoros kapcsolatot eredményezett egyes gombák és moszatok között, hogy jellemző testfelépítésű, sajátos anyagcseréjű, önállóan szaporodó élőlényekké váltak.

A Mosstre zuzmóképei és zuzmófalai gondozásmentes, időtálló, minőségi megoldást nyújt arra, hogy a természet közelebb legyen hozzánk. – A természet apró darabjaként javítja a közérzetünket, nyugtató hatással van ránk és családtagjainkra, munkatársainkra egyaránt – kezdi Eszter – nem gyúlékony, bogármentes és időtálló.